Krokant of geperst?

Voor het maken van hondenbrokken gebruikt men vaak twee verschillende methodes, persen en extruderen. Voor beide producten gebruikt Lankester hoogwaardige grondstoffen. Toch hebben beide brokken hun specifieke eigenschappen met de daarbij behorende voor-, en nadelen. Het is dus niet zomaar dat de ene brok goed is en de andere brok slecht, het zijn beide brokken met karakter.

Krokant of geperst?

Het grote verschil zit hem in hoe de brokken worden geproduceerd.

Geperste brok

Bij een geperste brok worden de gemengde grondstoffen bij een temperatuur van circa 75 graden Celsius door de matrijs heen geperst. Door deze relatief lage temperatuur hebben de grondstoffen nauwelijks hinder van de verhitting. Ook belangrijk is dat hierbij de granen worden voor gegaard. Zo kan de hond de koolhydraten hieruit goed nuttigen en verteren.

Volume

De geperste brok is een geconcentreerde voeding. Omdat alle voedingsstoffen bij elkaar zijn geperst en er geen lucht in de brokken zit, nemen geperste brokken minder ruimte in. Niet alleen in de verpakking, maar ook in de maag. De geperste brok valt in de maag uiteen, waardoor de maagbelasting minder groot is. Dat maakt de geperste brok zeer geschikt voor actieve honden.

Extruderen

Bij het extruderen verhit men de grondstoffen tot wel boven de 130 graden Celsius. Hierbij worden de granen grotendeels gaar gekookt en zijn daarmee ontsloten. Ook wordt er onder een hoge druk vocht toegevoegd. Zodra het mengsel uit de extruder komt valt de druk weg en popt de brok zich tot opgeblazen maar krokante brok. De benodigde vetten en oliën worden als laatste toegevoegd, om zodoende onnodige verwarming hiervan te voorkomen. 

Smaken verschillen

De vertering van de brokken is totaal verschillend bij de hond, geperste brokken vallen in de maag uiteen waardoor de maagbelasting lager is. Van een geperste brok voer je ook minder omdat het volume van de brok compacter en meer geconcentreerd is. Krokante (geëxtrudeerde) brokken zetten uit in de maag en zijn vaak licht verteerbaar. Ook zijn krokante brokken harder waardoor honden extra goed moeten kauwen. De smaak van een krokante brok is vaak beter omdat deze als laatste stap vetten en oliën opgespoten krijgen.

Fabels en feiten

Er wordt regelmatig beweerd dat een geperste brok de kans op een maagtorsie bij honden zou verkleinen. Zo ook zou dit zo zijn wanneer de hond vers vlees zou krijgen. Er zijn geen gegevens die deze stelling kunnen bevestigen of ontkrachten.

Wat is nou beter?

Wat is nou beter, een geperste brokvoeding, of een krokante? Deze vraag zal niet snel beantwoord kunnen worden. Dit is van zoveel verschillende factoren afhankelijk dat ze onmogelijk statisch op te noemen zijn. De beste brok bestaat niet, kijk daarom naar uw hond, kijk naar zijn leeftijd en kijk naar zijn energie behoefde maar kijk vooral waar uw hond het beste op doet.

De waardering van www.lankester-petfood.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.