Obesitas bij honden

Obesitas, ook wel vetzucht, komt niet alleen bij mensen voor. Honden kunnen hier ook last van krijgen als we hier geen halt toe roepen.

Obesitas bij honden

Steeds vaker zien we dat honden met overgewicht kampen. Het is net alsof honden ook steeds makkelijker dik worden. Minder beweging is hier een belangrijke oorzaak van. Vanuit de oorsprong zijn/waren honden jagers, zij moesten werken voor hun eten. Vandaag de dag krijgt de huishond op gezette tijden een bak vol met voer. Lang leve de welvaart.

Helaas kent die welvaart ook een keerzijde. Met name de gewrichten zijn hier slachtoffer van. Maar ook ziektes zoals suikerziekte en vet-tumoren zien we steeds vaker bij te dikke honden. Het ene ras heeft echter meer aanleg voor het ontwikkelen van overgewicht dan het andere.

Wat kunnen we doen tegen het overgewicht van de hond en wellicht veel belangrijker hoe kunnen we obesitas bij honden voorkomen.

Evolutie van obesitas bij honden

In tegenstelling tot vroeger zijn meer dan 50 tot 60% van de honden te zwaar.

De meest voor de hand liggende theorie is die van de functie van de hond van vroeger en de functie die de hond nu vervult. Vroeger waren de honden jagers, leefde niet of nauwelijks bij de mensen thuis en als ze bij de mensen waren diende ze als bewaking en leefde op het erf van bijvoorbeeld een boerderij. Voedde zichzelf met muizen, ratten en vogels of de nageboorte van een koe.

Vandaag de dag is de hond een hobby. Een gezinslid die niet meer op pad hoeft voor zijn eten maar met de regelmaat van de klok zijn eten opgediend krijgt. En daar is niks mis mee. in de afgelopen eeuw zijn de meeste honden geëvolueerd tot huishond, luxe artikel en mode accessoire.

Het probleem zit hem duidelijk ook niet zozeer bij de hond maar bij onszelf. Door het vermenselijken van de hond krijgen we een verkeerde mindset. Deze gedachte gang zorgt ervoor dat we goed voor de hond willen zorgen en overladen we de hond met voer en snacks.

Als we echt voor de hond willen zorgen dan moeten we daar meer tijd in steken. Niet tijd om naar de dierenwinkel te gaan en nog meer snacks te kopen maar meer tijd om te lopen met de hond. Bouwen aan een conditie, een beter figuur en een ontlasting van alle gewrichten. Bijkomend voordeel is dat de gezondheid van de hond dan ook beter word en we langer kunnen genieten van onze favoriete huisgenoot.

We zien bij een steeds kleiner wordende groep van werklijnen, zoals bijvoorbeeld de politie honden, blinde geleide honden en speur- drugshonden, dat dit probleem zich hier in veel mindere maten voordoet. 

Deze honden zijn vaak dagelijks in beweging en krijgen afgepast voer, een ideale combinatie.

Naast het welvaart probleem zijn er ook nog andere oorzaken die ervoor zorgen dat een hond gevoelig is voor obesitas. Denk hierbij aan de castratie van een hond, de leeftijd van een hond, een oudere hond beweegt vaak wat minder dan een jonge hond, bijwerkingen van een medicijn of een te traag werkende schildklier kunnen hiertoe bijdragen.

Gevoelig voor obesitas

Alle hondenrassen kunnen gevoelig zijn voor obesitas, laat daar geen misverstand over bestaan. Toch is het zo dat het ene ras gevoeliger is voor overgewicht dan het andere ras.

Van de kleine rassen hebben bijvoorbeeld de Basset Hound, Beagle, Cairn Terriër, Cavalier King, Charles Spaniël, Cocker Spaniël, Jack Russell Terriër, Teckel en de Sheltie een verhoogde kans op obesitas.

De grote rassen die een verhoogd risico hebben zijn bijvoorbeeld de Duitse herder, rotweiler, labrador retreiver en de golden retreiver.

 

Wat is de conditie van uw hond?

Om de conditie van de hond te bepalen is het van belang dat u leert kijken naar de hond. Daarnaast moet u zich ook bewust zijn wat u hond weegt en wat hij mag wegen! Bij elke dierenarts staat een weegschaal waarop u uw hond kunt wegen.

Stel een hond weegt 43 kg maar zijn ideaal gewicht is 33 kg. Om te bepalen of er sprake is van overgewicht en hoeveel overgewicht er is laten we de volgende formule op los:

43kg x 100% = 4300
4300 / 33kg = 130%
130% – 100% = 30% overgewicht! een zwaar geval van obesitas als we dit vergelijken met lichaamsconditie overzicht voor de hond hieronder.

Lichaamsconditie hond

Waarbij voor de score geldt:

  • 1. Uitgemergeld
  • 2. Mager / Ondergewicht
  • 3. Ideaal gewicht
  • 4. Dik / Overgewicht
  • 5. Obesitas / Vetzucht

Leer te observeren waarbij je jezelf ook de volgende vragen kunt stellen:

  • Kun je, kijkend van bovenaf, de taille achter de ribben waarnemen?
  • Kun je, kijkend vanaf de zijkant, achter de ribben de buik zien oplopen?
  • Voel je de ribben, zonder dat je veel druk hoeft te zetten met je vingers? 
Fitness dog

Afvallen is een noodzaak.

Aangezien de risico’s van honden met obesitas behoorlijk groot zijn en het ook nog allerlei gezondheidsproblemen kan opleveren is afvallen een absolute noodzaak.

Overgewicht is absoluut niet zo onschuldig als het lijkt. Ze hebben een verhoogd risico op ziektes als suikerziekte, artrose en artritis, van verhoogde slijtage of ontsteking van de gewrichten inhoudt, hart- en long problemen, verminderde werking immuunsysteem en organen, vet-tumoren en huidproblemen. Dat is toch niet wat we onze hond toewensen. Los van het feit dat geen conditie hebben, minder uithoudingsvermogen en een kortere levensduur.

Plan van aanpak

Het halveren van het voer en de hond een middagje op de loopband zetten is niet de oplossing. Om de hond op het streef gewicht te krijgen zullen we structureel te werk moeten gaan. Als eerste gaan we kijken hoeveel de hond moet afvallen.

Een gezonde en gecontroleerde manier om af te vallen hanteren we de stelregel van 1 à 2% per week. Hiermee kan het lichaam geleidelijk wennen aan zijn nieuwe gewicht.

Hiervoor pakken we het zelfde voorbeeld als hierboven en laten de volgende formule hier op los;

43kg x 0,01 = 0,43kg maximaal afvallen per week
43kg – 33kg = 10kg overgewicht
10kg / 0,43kg = 23 weken afvallen.

Voer

Als eerste nemen we het voer onder de loep. Hier valt vaak als eerste winst te behalen. Lankester heeft in haar assortiment voer voor de verschillende levensstadia van de hond. Zo is een pup vaak wat actiever dan een oudere hond en heeft een werkhond meer energie nodig dan een huishond.

Zorg ook voor de juiste hoeveelheden, weeg het voer iedere keer opnieuw zodat u er van overtuigt bent dat uw hond de juiste hoeveelheden krijgt.

Laat u niet verleiden door de hond, geef niet toe aan bedelgedrag. Overeten is een aangeleerd gedrag. Met wat wilskracht is dit ook weer af te leren.

Beweging

Ten tweede zorgen we voor voldoende beweging van de hond. Meer beweging zorgt voor een betere conditie. Een betere conditie zorgt ervoor dat u weer meer activiteiten met uw hond kunt gaan doen.

Zodra de meter weer zakt zal de hond zich vrijer kunnen bewegen en er ook weer meer plezier aan kunnen beleven. Denk er wel om dat u de bewegingen rustig opbouwt. Hierdoor krijgt het lichaam de tijd om te wennen aan een nieuwe situatie.

Een tip is om een paar brokken (geen snacks) van de dagelijkse hoeveelheid af te halen en deze te gebruiken als motivatie tijdens het lopen. Hiermee beloont u de hond voor het bewegen.

 

Voorkomen van obesitas

We weten inmiddels hoe en wat maar wellicht het meest belangrijke is hoe voorkomen we het!

Naast een uitgebalanceerd voer, afgewogen in de juiste proporties met een minimum aan snacks, of wellicht helemaal geen snacks moeten we ook blijven bewegen.

Ontwikkel activiteiten met de hond die jullie beider past. Lange boswandelingen of strand wandelingen. Zwemmen of speurspelletjes. Of gaan sporten met je hond. Alles wat nodig is om je hond in beweging te houden. En let wel dit is een dagelijkse activiteit, elke dag erop uit.

En als het regent kun je de hond ook geestelijk bezig houden. Speuren kan ook binnen! Vervang kauw botten door een Nylabone. Oersterk en geen calorieën.

Belangrijk is dat u blijft kijken naar uw hond, ook qua voer. Meer hierover kunt u lezen in onze FAQ “Op het oog“.

Veel plezier met uw favoriete huisgenoot.