Overstappen doe je zo

Een veel gestelde vraag is of je zomaar kunt overstappen van de ene brok naar de andere brok? Omdat deze vraag niet zomaar een Ja of Nee te beantwoorden is hebben we voor u een blog geschreven die meer een soort handvat is bij het overstappen van het ene voer naar een ander voer. 

Het is zoals gezegd slechts een handvat, het gezonde verstand en de hond (en zijn ontlasting) in de gaten houden zijn hier van groot belang. Probeer hierbij te kijken naar de hoeveelheid ontlasting die de hond heeft en had, de hoeveelheid water die de hond drinkt en dronk en zijn vitale gesteldheid zijn zaken waar naar gekeken moet worden. Bij twijfel altijd even contact opnemen of een bezoekje brengen naar de DA. Zover hoeft het in 99,9 % van de gevallen ook echt niet te komen maar het observeren van uw hond bij een overgang is zeker wel aan te raden. 

Krokant-krokant

Van Krokante brok naar krokante brok overstappen

Eén van de makkelijke manieren om over te stappen. Zorg ervoor dat u nog wat van de oude brok in huis heeft. Meng dit met de nieuwe brok voor de periode van ongeveer een week. Zorg hierbij dat de verhouding van oud naar nieuw ook mee veranderd. Eerst veel oud en dan steeds minder en dat aanvullen met nieuw. Het kan zijn dat tijdens de overgang de kleur van de ontlasting iets anders is, wellicht wat papperig maar dit zal slecht 1 à 2 dagen het geval zijn. Niets ernstig, in 99% van de gevallen zal er nauwelijks een verandering op treden.

geperst-geperst

Van geperste brok naar geperste brok overstappen.

Hiervoor geld eigenlijk hetzelfde als de overstap van krokante brok naar krokante brok. Het oude voer gedurende een periode van een week vermengen met het nieuwe voer, waarbij het oude voer steeds minder wordt en het nieuwe voer steeds meer.
Ook hiervoor geld dat de ontlasting tijdens de overgang van kleur veranderd en dat deze ook wat dunner is dan normaal. Geen reden tot paniek als dit niet langer is dan 1 à 2 dagen.

Krokant - geperst

Van krokante brok naar geperste brok overstappen.

Hierbij zijn een twee tal mogelijkheden. De cold turkey methode of de KVV methode.

Bij de cold turkey methode zet u de hond in ene keer over op de geperste brok. U mengt hier dan ook géén oude brokken doorheen.

In een enkel geval kan de ontlasting door de wisseling van voeding iets anders zijn dan normaal, dit is niet ernstig zolang dit een periode van 1 à 2 dagen betreft. De methode is dan ook geschikt voor honden zonder maag/darm problemen.

De KVV (kant en klaar vers vlees) methode is meer geschikt voor de hond met een wat meer gevoelige maag. De overstap geschied dan ook met een tussenfase van ongeveer een week. In deze week geeft u de hond alleen KVV. Dit zorgt ervoor dat de darmflora van de hond zich kan herstellen. Daarna stapt u over op de geperste brok zonder deze te mengen. Als de hond nog geen KVV heeft gehad dan raden we u aan onderstaan hoofdstuk te lezen `Van brok naar KVV`.

geperst-krokant

Van geperste brok naar krokante brok overstappen.

Ook hier geld eigenlijk het zelfde als bij de overstap van de krokante brok naar geperste brok. Een cold turkey is vaak de beste en meest eenvoudige methode. In ene keer overstappen naar de nieuwe krokante brok, zonder deze te mengen met de oude brok. Ook hier bestaat de kans dat de ontlasting tijdelijk iets veranderd maar dat zal zeker niet langer duren dan 1 à 2 dagen.

De zachte overgang is die met gebruik van KVV. Hierbij geeft u de hond eerst een week lang KVV alvorens u overstapt naar de krokante brok. U mengt verder niets.

Voor een goede overgang naar het KVV leest u: ‘Van brok naar KVV’.

brok-KVV

Van brok naar KVV overstappen.

De overstap naar KVV, kant en klaar vers vlees, gebeurt ineens, cold turkey. Het mengen van KVV met brok is sterk af te raden. 

KVV vlees is meestal diepgevroren. Deze moet u dan ook in de vriezer bewaren bij -18 graden celsius. Het ontdooien van het KVV vlees mag nooit in een magnetron of andere warmte bron. Dit kan gevaarlijk zijn voor de hond, de vermalen botten kunnen hierdoor gaan splinteren. Het advies is dan ook om KVV 24-uur van te voren uit de vriezer te halen en te laten ontdooien in de koelkast. Op het laatst haalt u het uit de koelkast en laat u het vlees rustig op kamer temperatuur komen.
Te koud voeren kunnen veel honden niet verdragen, zorg er dus voor dat het vlees tussen de 16 en 20 graden is voordat u ze voert. Vergeet hierbij niet om het vleesvocht over het vlees te gieten, hier zitten ook gezonde stoffen in.

1e keer KVV, geef de hond dan kleine, niet te koude porties. Verdeel de maaltijd over 3 of 4 keer zodat ze rustig aan kunnen wennen aan het vlees. Sommige sites adviseren om het vlees kort te koken zodat de hond hier makkelijker aan went. Wij zijn van mening dat dit fout is. De twee voornaamste redenen zijn dat met het koken de structuur en de voedingswaarde wijzigen. De tweede reden is dezelfde als het niet ontdooien in een magnetron. In bijna alle KVV zit vermalen bot in, deze kan gaan versplinteren als botten worden verwarmt.

U zult zien dat de hond erg snel went aan KVV. Mocht het toch zo zijn dat u te laat bent met ontdooien van het vlees kunt u het vlees ook in een voerbak doen en de voerbak in de gootsteen, gevuld met lauw water, zetten. U creëert hiermee een ‘au bain marie’..

Wilt u brok met KVV afwisselen? Dat kan ook maar zorg er dan wel voor dat er minimaal 8 uur tussen de maaltijden zit. Beter is dan om een aantal dagen KVV te geven en vervolgens een aantal dagen brok. 

Als de ontlasting van de hond te heftig varieert raden we aan om een keuze te maken voor één voer.